HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

Életvezetés

2008.02.01. 22:49 Tímea

Mottó:

"ha bánni tudsz a könyörtelen perccel:
megtöltöd s mindig méltó sodra van,
tiéd a föld, a száraz és a tenger, és
- ami még több - ember léssz, fiam!"
(Rudyard Kipling: Ha)


Napok óta a legtöbb időmet a számítógép előtt töltöm. Nagyon sok adminisztratív feladatom van, de talán a hétvégére már sikerül átrágni magam a kásahegyen. Hétfőig két nagyobb feladatot is be kell fejeznem, és jelenleg olyan 75%-os készültségnél tartok. Persze a nagy munka közepette is zajlik az élet, így most az életünk minősége iránti felelősségről, illetve napi "kötelező" teendőinkről fogok írni.

1. Tarts rendet magad körül!

Régebben iszonyatosan "rumlis" voltam, sosem tudtam, mim hol van, évekig őrizgettem értéktelen vackokat, cetliket, zsinórdarabokat, egyebeket. Azzal áltattam magam, hogy hiszen mindegyikhez kötődik valami emlék, vagy majd egyszer utánanézek ennek is, mert de jó. Ezek nagy részét nemrég kiszórtam, mert egyrészt sok helyet foglalnak, másrészt miattuk nem találtam a dolgaimat. Így a keresgetés és a folyamatos rendcsinálás helyett az igazi feladatokkal tudok foglalkozni. Emellett minden nap reggel és este körülbelül negyedórát a dolgaim rendezésével töltök, hogy minden a helyén és kéznél legyen, amikor szükségem van rá.

2. Mindennap végezz valami házimunkát, ha lehet, oszd be a hét napjait a különböző tevékenységekre!

A mosógép tud menni, mialatt cikket írok, minden reggel és este elmosogatok, és elpakolom az edényeket. Ha nem gyűlnek össze a dolgok, ez szintén nem igényel napi negyed óránál többet. Hetente egyszer porszívózok, port törlök, illetve vasalok.

3. Vezess bevásárlólistát folyamatosan!

A hűtőm ajtaján van egy mágneses matrica egy mágneses alkoholos tollal. (Letörölhető.) Ide írom fel mindig azt, ami éppen kifogy és pótolni kell. Havonta egyszer "nagybevásárolok", így heti egy-két kisbevásárlás a sarki boltban elég ahhoz, hogy mindig legyen itthon ebédre-vacsorára való.

4. Egyél-igyál kielégítően, sokoldalúan!

Köztudomású, hogy funkcionálisan "éhezünk", azaz nem a szervezetünk igényeinek megfelelő "téglákat" (építőanyagokat) veszünk magunkhoz, hanem nagyon sok ballasztot, amire nincs (ekkora) szükségünk (pl magas glikémiás indexű szénhidrátok túlsúlya az étkezésben). Meggyőződésem, hogy ettől vagyunk állandóan éhesek, így ez lehet az világméretű elhízás-probléma egyik oka. Amire szükséged van minden nap: alacsony glikémiás indexű szénhidrátok,  zöldségek, és gyümölcsök (a rostok, vitaminok, és a vas miatt), fehérjék (hús, hal, tojás), tejtermékek (kalcium miatt). Optimális tápanyag-beviteli arányt itt találsz (Napi étkezésünkben 50-60% szénhidrát, 25-30% zsír, és 15-20% fehérje kell, hogy legyen). 

Persze innunk is kell eleget az anyagcserénk megfelelősége érdekében, ez legyen napi két liter legalább. Természetesen nem cukros üdítőkből, hanem vízből, teából (lehetőleg zöldteából) álljon a napi folyadékbevitelünk. Célszerű, ha ehhez minden reggel megtöltesz egy kancsót folyadékkal, így nyomon tudod követni, hol tartasz az ivásban. Mindig legyen otthon gyümölcs, így ha szeretsz a tévé előtt, vagy munka közben rágcsálni valamit, az legyen répa vagy alma, vagy amit szeretsz - a csipsz helyett. Nőknek a vas különösen fontos: hetente legalább egyszer iktass az étkezésedbe spenótot, sóskát, brokkolit, babot, lencsét, mogyorót. Téli időszakban célszerű valamilyen kiegészítő vitaminkészítményt is szedni (mértékkel) - erről konzultálj a háziorvosoddal. A koffeintartalmú italokat szorítsd háttérbe! Ha a kávét nehezen tudod nélkülözni (én is így vagyok ezzel) helyettesítsd teával, vagy csökkentett koffeintartalmúval.

5. Mozogj!

Minden nap legalább összesen harminc percet, szintén reggel és este. Ez a mozgás legyen anaerob (erősítő típusú) és aerob is (erőnlét-javító) is. Az előbbi pl tornázás, súlyzózás, az utóbbi a futás, lépcsőzés. (Én úgy különböztetem meg, hogy az aerob a kifulladós, persze ez erősen sarkítás...) Reggel kezdd a napot tornával, mozgasd át az izmaidat, ha teheted, nyitott ablaknál. Este 6 óra körül pedig vagy menj ki egy húszperces futásra, vagy akár egy félórás séta is elég. Ez különösen akkor fontos, ha számítógép előtt ülsz egész nap. Hétvégén beiktathatsz egy hosszabb sétát, úszást is. (Szaunával kiegészítve különösen javasolom!)

6. Ügyelj a barátaidra, szeretteidre!

Tartsd "kézben" a kapcsolataidat is. Ha belefáradtál a munkába, tarts egy negyedóra szünetet, amikor elmajszolsz egy almát, és közben megírsz egy emailt a legjobb barátnőidnek,  legalább hetente egyszer egy estét tölts házon kívül, színtiszta szórakozással. Naponta legalább fél órát csak és kizárólag a partneredre/családodra szánj, amikor beszélgettek, vacsoráztok, játszotok együtt, ahova nem engedtek be semmilyen külső körülményt (tévét, újságot, látogatókat, házimunkát.)

Írd össze annak a legalább három, maximum 5 embernek a listáját, akivel naponta tartod a kapcsolatot, ugyanígy 2-4 emberét, akivel legalább hetente, 1-2-ét, akivel legalább havonta. Igen, ez furán hangzik így, de a rohanás közben hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a kapcsolatainkról, és eltávolodni egymástól. Előzzük ezt meg! (Kutatások szerint a depresszió egyik oka az elmagányosodás - akit sok barát vesz körül sokkal kisebb eséllyel esik depresszióba!)

7. Ügyelj magadra!

Legyen minden nap legalább egy negyedórád, amit csak magadra fordítasz, ezt egészítsd ki hetente legalább egy összefüggő órával. Ezt töltheted kedved szerint bármivel: viráglocsolással, olvasással, számítógépes játékkal, körömlakkozással, vagy ahogy tetszik. Légy fontos magadnak!

Összesítsünk akkor tehát, vajon mennyi időt igényel ez tőlünk?

1. "Rendfenntartás": kétszer tíz perc naponta
2. Házimunka (takarítással-vasalással együtt, átlagolva, de ez függ a család méretétől) : napi egy óra maximum
5. Mozgás: napi fél óra
6. Kapcsolatok: napi 45 perc
7. Saját magad: napi negyed óra

Azaz: 20+60+30+45+15 = 170 perc, azaz 2 óra 50 perc naponta. Ha 24 órából 8-at alszol és 8-at dolgozol, mindezek mellett egészséges és mozgékony, energikus és boldog leszel. :-) (Persze nemcsak az egyes tevékenységekre fordított idő mennyiségétől, hanem minőségétől is függnek ezek a dolgok..)

A maradék 5 óra 10 perccel szabadon garázdálkodhatsz, de bánj vele ügyesen, mert rövid az élet... :-)

2 komment

Címkék: siker egészség életvezetés

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr60321604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

betond · http://betond.blogspot.com 2008.02.03. 14:05:35

8. Szórakozz!

(igyál=koktélt, mozogj=táncolj, barátok=ismerkedj, ügyelj magadra!)

Tímea 2008.02.03. 14:26:07

Hello,
benne van ám a 6.-os pontban: "legalább hetente egyszer egy estét tölts házon kívül, színtiszta szórakozással".. :-)))
Húúú, ötcsillagos este volt a tegnapi, nagyon jól éreztem magam! :-) Kellene több ilyen! :-)
ui: nem is ittam koktélt... :-))
süti beállítások módosítása