HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

Babona? Intuíció?

2009.03.12. 22:30 Tímea

A mintakeresésről már írtam az intuíciók kapcsán. A babona egy hamis minta. Skinner (Burrhus Frederic, 1904-1990, amerikai pszichológus) fedezte fel ennek a hátterét.

Galambokkal kísérletezett. Belerakott galambokat egy dobozba, és megtanította nekik, hogy egy adott gomb megnyomása után kapnak eleséget. Aztán változtatott a módszeren: a kajaadagolást véletlenszerűvé tette, azaz nem függött a gombnyomástól az adagolás.

Érdekes jelenségre derült fény: a galambok továbbra is próbáltak összefüggést felfedezni ott, ahol nem volt. Azaz különböző viselkedési mintákat mutattak az eleség megszerzése érdekében, amelyekhez konzekvensen ragaszkodtak is. Valószínűsíthetően azt gondolták, hogy a viselkedésüktől függ az adagolás - ahogy azelőtt is volt - így megpróbálták beazonosítani az adott mozdulatot, amit épp végeztek, amikor az étel érkezett, és igyekezték ismételni azt.

Ugyanez a mintázata a babonáknak is. Véletlenszerű események jönnek-mennek az életünkben, és sokszor azt hisszük, tőlünk függnek, azokat befolyásolni tudjuk.

Hadd idézzek az olvasmányként javasolt cikkből egy részletet:

A hasonlóságot okozó törvényszerőségek valószínűségi természete miatt a hasonlóságra alapozott összefüggés-keresésünk mindig hibával terhelt. Ez a hiba lényegében kétféleképpen léphet fel. Az egyik esetben mintázatot, nem véletlenszerűen meghatározott oksági összefüggést észlelünk a környezetünkben, pedig ott valójában nincs jelen mintázat. A tévedésnek ez a válfaja az elsőfajú hiba vagy pozitív hiba. A másik esetben a környezetben valóságosan létező mintázat, oksági összefüggés felett elsiklik a figyelmünk, ezért azt nem vesszük észre. A hibának ez a típusa másodfajú hiba, vagy negatív hiba néven ismeretes.

Tehát: összefüggést látni ott, ahol nincs, pozitív hiba, nem venni észre ott, ahol van, negatív hiba. De mindkettő hiba. Az első(fajú) hiba a súlyosabb az alapvető statisztikai összefüggések szerint. Átfogalmazva az előző mondatot: Súlyosabb tévedés összefüggést látni ott, ahol nincs, mint nem látni az összefüggést ott, ahol van.

Mit tehetünk akkor az intuíciónkkal, azaz a mintázatfelismerésünkkel? Sose higyjünk neki? Mindig bízzunk benne?

Az egyik megoldás a megfigyelés. A galambok észrevehették volna az adagolás véletlenszerűségét, ha egyszerűen csak leülnek, és mozdulatlanul figyelik az adagolót.

A másik az éber kételkedés. Tudjuk azt, hogy nincs mintázatfelismerés hiba nélkül,  lehet, hogy épp ez a mintázat az, aminek nincs valós alapja.

A valós önbizalomhoz két dolog tartozik szervesen: bízom abban, hogy jól látom a dolgokat, de képes vagyok leellenőrizni és felülvizsgálni a következtetéseimet. E két dolog pedig egyensúlyban van, tudom, mikor kell az egyiket, mikor a másikat "bekapcsolni".

Még egy kérdés felvetődhet: akkor mégsem befolyásolja a "hitünk" az életünket? De. A pozitív hozzáállás abban segít, hogy ne menj el a lehetőségek mellett. Mert azok mindig jönnek... de... véletlenszerűen. Az eső és a napsütés sem tart örökké. De mindig van esős és napsütéses nap is.

Te babonás vagy? :-)

 

Ajánlott olvasnivaló: http://www.kti.szie.hu/FHTT/letoltes/altudomany/Fodor_Altudomany_2008.pdf

1 komment

Címkék: gondolkodás intuíció önbizalom

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr46999052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.06.21. 20:05:26

Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha mindig figyelem a földet magam előtt, nagyobb esélyem lesz a pénzlelésre, mintha nem tenném)
Pszichológia vizsgán amúgy Skinneren mindig röhögtünk. Olyan jól elvolt a galambjaival! Mázlis fickó volt, aki marha jól helyezkedett, leírta amit észrevett, és tök jól érezte magát közben. Bírom az ilyen kutatókat! Jó arcok!
süti beállítások módosítása