HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

Nyár

2008.07.22. 22:48 Tímea

 

Egy csomó téma van a fejemben, de nagyon el vagyok úszva a munkában, sajnos nincs időm írni. De élvezem is, ahogy most belemerültem. Alkotok, nagyon jó. Sok új termékem lesz, remélhetőleg meg tudok jelenni majd velük szeptemberben a külvilágban is. Izgalmas dolgok készülődnek! :-)

(Csak magamnak, emlékeztetőként, hogy miről is szeretnék írni majd: kékszalag és a sznobizmus, változások, hol vannak az igazgyöngyök.... Nektek is írtam, kedvcsinálóul...)

De most először a nyárról. Annyira szép. Olyan "telítetten" szép. Színekkel, ízekkel, illatokkal, meleggel, vízzel, földdel. Ahogy ezt írtam, felvillantak előttem a képek: egy virágmező, amit nemrég lefotóztam, hogy főzni tanulok (profibban, mint eddig), és tele van minden új ízekkel, illatok: parfümöt keresek már régóta, ami nyárra jó: friss, de ravasz, ugyanakkor pikáns és sokrétű... Barack, eper, paradicsom, dinnye. Víz-illat. Strand, naptej, halászlé. Föld: kertészkedem is, amennyire futja az időmből. Tele vagyok növényekkel, egyik reggel az erkélyen termett paradicsomot reggeliztem -szintén ott termett - bazsalikomos vajas kenyérrel.

A minap a nagynéném várt minket ebédre. Élveztem: mesélt a régi időkről (konkrétan a dédnagyapámról, és a társaságukról), mutatott ősrégi fényképeket, és olyan igazi, "békebeli" marhahúslevest tálalt fel. Ő több, mint hetven éves, így ez több szempontból is nagy teljesítmény.

(Apropó, régi fénykép: már a digitalizált verziót mutatta. Szép, fényes kép volt, valaki beszkennelte, és fotópapírra kinyomtatta újra. Megállt az idő a fénykép felett. Elgondolkodtam: lassan az a kifejezés is kimegy a divatból, hogy "megsárgult fényképek". Elektronikusan már nem sárgul tovább. Megmarad a dédapám arca a jövő nemzedékeknek is. )

Nagynéném igen vallásos. Nem az a bigott fajta, hanem az, akinek az értékrendszerét meghatározza a vallásos neveltetés: nem az egyház, hanem a rendszer. (No a hitre egyszer majd visszatérek. Nem hiszek istenben, de hiszem, hogy létezik valami világrendező pozitív erő. Nem, most ebbe nem mászok bele, ez is egy téma lesz később.)

Szóval: ő mesélte, hogy a keresztény év nem a Szilveszterrel-Újévvel kezdődött, hanem a az adventi készülődéssel. Luca-nap, majd Karácsony. Ami a fény ünnepe, úgynevezett szaturnália. A Karácsonnyal lényegében azt ünnepeljük, hogy az év leghosszabb éjszakáján (dec 21) túl vagyunk. Aztán Vízkereszt (bevallom őszintén, itt nem tudom, mit ünnepelnek, de ekkor szedik le a karácsonyfát) - majd Farsang. Azaz temetjük a telet. Böjt következik, a húsmentes időszak, elvileg ekkor füstölődnek a malackák tesztrészei a füstölőkben. Majd Húsvét, a tavasz, a megújulás ünnepe. Nyár, az aratás (A kemény munka), az új kenyér. Az ősz, a szüret, készülődés a télre.

Majd a Halottak Napjával zárul az év. A születéstől a halálig. A fény születésétől (nem Jézusétól, bocs) a fény elalvásáig, majd újra ébredéséig.

Ez az analógia az életünkre is igaz, és remélem, ez nem hangzik közhelyesen.

Gyönyörű volt ebben az évben a tavasz: számomra tele újdonsággal és lehetőséggel. Gyönyörű, friss színek, friss illatok, új élmények, megújulás, minden tekintetben.

Jelenleg a nyár van. Érett szépség, teli színek, illatok, a munka gyümölcse. Itt tartok most az életemben is.

Kérdések, amik bennem ragadtak: vajon ünnepeljük még életünk fontos eseményeit? A tavaszt, a nyárt, az eredményeket, a haladást?

Aztán: milyen lesz majd az "őszöm"? Életem alkonya? Ha jól csináltam eddig, akkor színekkel teli, és sok tartalékot sikerül megőriznem a nyárból is. Amik télen majd a meleg szobában elővéve visszahozzák néha a napfényt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: életvezetés

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr64580800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása