HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

Boldog pillanatok

2008.03.23. 22:50 Tímea

 

Tegnap éjszaka láttam egy érdekes filmet. Arról szólt, hogy egy lány viszonylag fiatalon megtudja, hogy menthetetlen, halálos beteg. Mivel semmit sem lehet tenni ez ellen, a családjával nem osztja meg ezt az infót. Inkább összeírja azt, hogy a fennmaradó pár hónapban még mit szeretne véghezvinni.

Ezen én is elgondolkodtam. Milyen olyan álmaim vannak, amit mindenképpen be kell teljesítenem a földi pályafutásom során?

Az el nem mondható intimitásokon túl néhányat összeszedtem.

* Szeretnék delfinek közvetlen közelében lenni egy picit. Nagyon kíváncsi vagyok rájuk már régóta, és bár már sok helyen voltam életemben, ez még nem jött össze.

* Szeretnék egy kistigrist/kisoroszlánt/kismedvét megsimogatni. Sajnos, amikor még annyira picik, hogy ez megtehető legyen, nagyon szorosan kell, hogy együttéljenek  a gondozójukkal, és sajnos ezt nem szokták engedni, annyira vigyáznak rájuk.

* Szeretnék egyszer egy olyan utazásra elmenni, ahol semmit sem tervezünk meg, legfeljebb azt, hogy mennyi ideig maradunk. Csak megyünk (autóval, vagy akár tömegközlekedéssel is), ott alszunk (keresünk szállást) ahol az éjszaka ér, és olyan helyeket is meglátogatunk, ahova a "hétköznapi turisták" nem jutnak el. Ennek nem kell nagyon messze lennie, bármelyik szomszéd ország jó, bár tengerpartnak örülnék. Sajnos a baráti körömben senki sem szereti az ilyenfajta utazásokat...

* Apropó, szeretnék egyszer a tengerparton aludni. Mármint egy egész éjszakát. Hogy én legyek az első (vagy az elsők közt legyek), akik a tengeren látják a napfelkeltét (aznap, ott). Ha ott alszol, elkapod a pillanatot. (Ami hasonló az Angyalok városában szereplő jelenethez.)

* Szeretném egyszer megmutatni Párizst valakinek, ahogy én látom. Jártam már Párizsban, nem is egyedül, de az én bemutatóm kevésbé volt érdekes, mint az idegenvezetőé...

* Szeretnék egyszer egy jót hógolyózni (neeem szembedobni a másikat, azt utálom), és angyalkát csinálni a hóban. Manapság igen ritka a hóesés. (Jaj, amúgy csak ne most legyen, inkább majd jövő télen, jó?) Utoljára Szilveszterkor volt ekkora hó, de akkor meg olyan nyomi voltam a bulis éjszakától, hogy nem igazán érdekelt... Hajnalommal jó volt hajnalban :-), ahogy az utcán szaladgálva ráírtuk a behavazott autók szélvédőjére, hogy "szeret téged".. :-) Mit érezhetett reggel az autó tulajdonosa... :-) Remélem, örült.

* Szeretnék megtanulni úszni. Azaz tudok úszni lényegében, de szeretnék megtanulni nem félni a víztől. Ez sem nehezen megoldható (lévén 100 méterre lakom egy uszodától), de még nem jött el a pillanat.

* Szeretnék egyszer búvárkodni. Nem "hivatásszerűen", csak egyszer azt megtapasztalni, hogy a korallok csak nekem színesek. (Ugyanis a víz alatt minden egyfajta szürke, és színekbe akkor borul minden, ha rájuk világítasz.)

Valamint szeretnék még nagyon sok boldog, spontán pillanatot. Nemrég eszembe jutott Reni és a lufizás: az esküvője Olaszországban. San Giovanniban, a férje szüleinek házában készültünk elő a lagzira. Lufis díszítést akart, így vagy ötszáz lufit felfújtunk. Majd a kombi típusú autójába betuszkoltuk (két körben) a felfújt lufikat (semmi más nem fért az autóba) és elindultunk az Appeninek egyik alacsonyabban fekvő kis falujába (sajnos a falu nevére nem emlékszem), a templomkertbe, ahol a buli volt. A szerpentinen felfelé elkezdtek (gondolom a légnyomásváltozástól) kipukkanni a lufik. Egyenként. Én is elöl ültem az autóban, és elképesztő volt: 1-2 percenként kipukkadt a hátunk mögött egy. Hol sikítoztunk az ijedtségtől, hol szakadtunk a röhögéstől. Sosem tudtuk, mikor fog kipukkanni a következő! A kipukkanó lufi az autóban úgy szólt, mint egy puskalövés! A fülünk bedugult, ettől is, meg persze a felfelé úttól is. Amikor felértünk, és kihúztuk a zsinórt, amire a lufik szalagszerűen fel voltak kötözve, döbbenten tapasztaltuk, hogy kb minden harmadiknak vége lett... A többi pedig igen rövid idő alatt összement, és a buli alatt ott lógtak a fejünk felett a csoffadt lufik... :-) De jó volt! Renire sokat gondolok, kár, hogy elkeveredtünk egymástól.

Vajon miért jelent egyfajta boldogságot a víz, a végtelen szabadság, a rengeteg szépség, a jóízű beszélgetések, a lufi, a hógolyózás?... Hmm, ez mindegy is. Nem kell mindennek az indokát keresni, a dolgok sokszor csak úgy, maguktól jók.

Mit tennél meg mindenképp, ha tudnád, hogy az időd "itt a földi létben" már véges? Miért nem teszed meg most?

ui: filmajánló: Az élet nélkülem

17 komment

Címkék: film boldogság

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr78393994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.03.24. 02:45:05

Ez az egyik olyan kérdés, aminek a megválaszolásához nincs szükség lexikális tudásra, mégsem tudom rá a választ.

Én élni szeretnék. Nagyon. El sem tudom képzelni, mi lenne velem, ha most kiderülne, hogy -teszem azt- gyógyíthatatlan betegségben szenvedek. Phű. Máris elszorult a torkom. A "Világvége" gondolata nem rémiszt meg, hiszen akkor nagy eséllyel mindannyian meghalunk. Nem tartok a haláltól sem, általánosságban, sőt, szívesen meghalnék 60-70 évesen, de most? Most kézzel-lábbal tiltakoznék az elmúlás ellen. Annyi tervem van még, olyan boldog lennék!

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.03.24. 02:51:23

Egyébként nekem van egy folyamatosan bővülő kívánságlistám, amin tételesen meg vannak nevezve, mit szeretnék elérni, átélni, megvásárolni, megtenni - de ez a haláltól teljesen független. Sokkal inkább az életemhez kapcsolódik. (:


Ui. Nem ám csak írkálom, hogy "jaaaj, be jó volna ezmegaz", hanem alkalomadtán meg is valósítom a dolgokat. Jelenleg pl. fogszabályozót viselek. (:

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.03.24. 02:57:25

Szőrmike, nagyon felkavartál ezzal a témával. Istenuccse, a sírás fojtogat.

Tímea 2008.03.24. 10:11:59

De drága vagy! :-) Igen, ez a bejegyzés pont az élet szeretetéről szólt. Teljesítsd a vágyaidat, továbbra is. Amúgy nem volt egyszerű ezeket a vágyakat leírni, mert nekem nem volt eddig ilyen listám.

betond · http://betond.blogspot.com 2008.03.25. 09:57:59

Ennyire cél-orientáltak lennétek?

* az el nem mondható intimitásokon...*
Ezzel is sokat elmondtál. Nem?

Tímea 2008.03.25. 10:05:11

Mit értesz célorientáltságon? És mi az, hogy "lennétek"? Betond, nem minden nő egyforma, sőt. :-)) Addig nem tudsz beleszeretni senkibe, amíg meg nem látod, ő miben különbözik mindenki mástól.
Intimitások: hát, nem hiszem, hogy ebből kitalálható, mire gondoltam. Legfeljebb az, hogy van ajtó a lelkemen. :-))

Tímea 2008.03.25. 10:09:06

Ja, és remélem, nem lepedőakrobatikai dolgokra gondolsz intimitásokat tekintve. (Már másodszor történik meg, hogy valakivel az intimitásról, mint fogalomról beszélek, és azt hiszi, szexről van szó. Ez azért elég erős félreértés.) Mert a szex az intimitás csak egy formája az ezerből, és nem is olyan nehéz beszélni róla. Sokkal nehezebb a félelmeidről, az igazi félelmeidről vagy a gyengeségeidről beszélni valakivel. Mindenki szexel, de senki sem fél, tudod. :-)

betond · http://betond.blogspot.com 2008.03.25. 12:43:53

Timi, rád és az előttem kommentelőre értettem. Mindketten cél-listát írtatok... Erről a marketing-terv bemutató jut eszembe.

Szexet meg nem én írtam... :)

És az utolsó mmondatod: Mindenki szexel, de senki sem fél - bár úgy lenne.

Tímea 2008.03.25. 12:51:06

Jaaa! Oké. Amúgy elég gyakran hallom mostanában (férfiaktól) ezeket a "minden nő" típusú megjegyzéseket, ettől a félreértés. Van valami güzmi ezen a területen a világban... Persze ezt a nők is táplálják. Láttad a Brian életét? "Mi mindannyian egyéniségek vagyunk!" :-)))
A szexmegjegyzés meg: tényleg megdöbbentő volt legutóbb, amikor hallottam a fenti dolgot (intimitás=szex). Ez is sok keveredés alapja.

Utolsó mondat: hát, nincs is úgy. :-))

Tímea 2008.03.25. 12:52:52

Céllista pedig: cél nélkül, álmok nélkül van igazi élet? Most nem elsősorban romantikus akartam lenni, hanem komoly a kérdés. Pozitív jövőkép ("álmok") nélkül nincs boldogság szerintem. Mert sosem tudod, elérted-e. A célbaérés maga az öröm és a siker szerintem.

betond · http://betond.blogspot.com 2008.03.25. 13:45:10

Az én világképemben a célracionalitás és az értékracionalitás egymás ellentéte. Biztos, hogy kellenek a célok? Mi van, ha kítűzöd magad elé (család, gyerek, lakás, kocsi), és eléred? Van, aki mindezt elérte, és most egyikkel sem büszkélkedhet.

Tímea 2008.03.25. 22:50:21

Az én világképemben pedig nem zárja ki egymást. Mi van, ha az érték a cél? :-)
Betond, amúgy mit tűzöl ki magad elé? Ma nagyon sokan fel tudnak mutatni lakást, kocsit, családot. De milyet? Otthon beszélgetnek eleget? Jó hazamenni? Lelkileg is otthonra találnak egymásban?
Amit pedig el tudtál veszteni, sosem volt a tied, és ezt persze most egészen általánosan értem. Ha tudod, ki vagy, mit akarsz, értékekben, célokban egyaránt és fel is nősz a feladathoz, átmész egy csomó tisztítótűzön, akkor a végén ott a jutalom. Tényleg. Ami már tényleg a tied, és ami nem múlik/nem veszik el.
Bár az ilyen elvesztős dolgok járnak egyfajta kiégettséggel. Amikor újra meg kell találnod magad, sőt, lehet, hogy úgy, hoyg még sosem voltál meg magadnak igazán. Na az kemény menet. Akkopr a tinikorig kell visszamenni értékek keresgélésében. Mert vannak. Csak néha elbújnak.

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.03.26. 00:31:55

Ó, helló, csatlakoznék. ((:
Tímea nagyon sokmindent leírt már helyettem is, így ezeket már nem ismételném, de volna még némi hozzáfűznivalóm a témához.

(Egy efféle "céllista" nem kizárólag olyan materiális dolgokról szólhat csak, mint pl. egy fogszabályozó (juppi-juppi), egy pár vérvörös cipellő, nyelvvizsga, férj + gyerekek*, ésatöbbi, hanem egészen megfoghatatlan, lélekemelő értékekről is, úgymint önbecsülés, lojalitás, tiszta lelkiismeret, empátia, tolerancia. Cél lehet ezeknek a megszerzése és a megtartása is egyaránt, és véleményem szerint ha ezen tételek mellett pipa van, senki sem lehet boldogtalan, ill. minden más tétel kipipálása már csak idő kérdése. Mint sok más esetben, itt is lényeges a prioritási sorrend. Tudni kell felismerni, mi az, ami nélkül nem lehet őszintén(? inkább tisztán? jaj) élni.


Betond, számomra annyira meglepő, amit írsz, hogy még mindig azon morfondírozom, esetleg félreértettél engem/minket.
Ha nem lennének céljaim (=terveim, amiket meg szeretnék valósítani), akkor jó buddhistaként ücsörögnék egy barlangban és szüntelenül a megvilágosodásra gyúrnék. Illetve nem gyúrnék, ugye, mert minden mindegy lenne, csak mormolnám az "Om mani padme hum" c. mantrát a világ minden élőlényéért és a megtisztulásért, de ha eljutnék a Nirvánába, hát azt sem bánnám, valószínűleg. (:

Tudattalanul élni az én véleményem szerint botorság.
A célkitűzések megfogalmazása, szem előtt tartása és megvalósítása viszont már feltételez bizonyos szintű tudatosságot, tehát általánosságban véve nem lehet rossz. (Kevéssé általánosan természetesen lehet az is, sajnos. Lásd pl. Hitler munkásságát. Ő villant be először.)


* Nem véletlenül írtam a materialitások listájának tételei közé a férjet meg a gyerekeket, ebben a megfogalmazásban ugyanis ők is pusztán megszerzendő... ...öö.. hát.. "objektumok".

(: Mennyivel szebb úgy fogalmazni, hogy: szerető férj, boldog és tartalmas párkapcsolat, közös gyermekek! Ez már sugallja, hogy anyagi javakkal meg nem vásárolható dolgokról van szó, ill. hogy nem a "Mert megérdemlem!" c. reklámszlogen vezérel.

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.03.26. 00:37:58

Az optimista énemet háttérbe szorítva azért persze megjegyezném, hogy cél és cél között is lehet hatalmas különbség (lásd Hitler, ugye), tehát a cél/terv/vágy/álom milyensége egyáltalán nem mellékes.

Amúgyis sokfélék vagyunk, még az "elfogadható" kategórián belül is rettenet széles a skála.

Hmm.

Világmegváltás rulez, én azért törekszem. (:

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.03.26. 00:47:56

...És hogy mi van akkor, ha eléred a céljaidat? Következik a következő kalandtúra! :D

Csodálatos folyamat megtanulni azt, hogyan tudsz örülni annak is, ami már -elméletileg- a Tiéd.

...

VÉGKÖVETKEZTETÉS, aztán megyek rajzolni:

Az élet gyönyörű is lehet, mindenféle gond/baj/probléma ellenére is. Csak tudni kell jól élni. ((:Jézusom, milyen egyszerűen hangzik!)

Tímea 2008.03.26. 23:35:14

Etain kedves,
gratulálok! Nagyon szépen megfogalmaztad ezt. Már legalább ketten vagyunk világmegváltók. :-)
Örülök, hogy te is így látod.
Tényleg elismerésem. Szép életed lesz (van).
süti beállítások módosítása