HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

"Leszek Valaki!"

2008.04.04. 09:40 Tímea

 

 Mélyen egyetértek Szendi Gáborral, az alábbi egy cikkrészlet tőle:

 

Mától Valaki leszek!

Na most ha ilyen egyszerű, miért is ne hinnénk magunkat Valakinek? És akkor leszünk Valakik! Egyre szilárdabban az a meggyőződésem, hogy az a sok-sok irigylésre méltó sikeres ember csak attól lett sikeres, hogy meg tudta előlegezni önmagának a sikerességet. Egy sikeres üzletember, egy tudós, egy művész, egy sportoló csak abban különbözik az un. átlagembertől, hogy ők mertek kitartóan energiát és időt fektetni abba, ami csak jóval később térült meg nekik. A nagy ötletek, a nagy teljesítmények visszafelé fejtve sokszor kézenfekvőek. Sok nagyra tartott ember titokban nem érti, mitől gondolják őt olyan különlegesnek, de egy idő után elfogadja. "Úgy látszik mégiscsak tudok valamit". Ez a valami olykor semmi más, mint mániákus ragaszkodás valamihez. Demoszthenész dadogott, de a fejébe vette, hogy ő szónok lesz. Az lett, nevét máig őrzi a történelem. Napóleon egy katona volt a sok közül. Tőle származik a mondás: minden katona ott hordja az iszákjában a marsallbotot. Vagy vegyük Bill Gates esetét. A mániája volt a komputer. 1968-ban Gates semmi más nem volt, mint egy komputer fanatikus kamasz. Amikor az első mikroszámítógép megjelent, felhívták a gyártócéget, és azt hazudták, hogy írtak rá egy BASIC programot. Miután megrendelték tőlük, hát meg is írták. Aztán Gates otthagyta a Harvardot, csakhogy csinálhassa azt, ami a rögeszméje. De hagyjuk a nagy dolgokat. Kik kerülnek be a Megasztárba? Hát nem azok, akiknek akkor jutott eszükbe, jó lenne énekelni, amikor megjelent a felhívás: lehet jelentkezni. Olyanok jutnak be és válnak győztessé, akik már a nagy lehetőség előtt makacsul hittek abban, hogy ők énekesek lesznek. Persze nem mindenki lesz Demoszthenész, Napóleon, Bill Gates és Megasztár győztes. De sikeres, önmagát megvalósító, önmagával elégedett ember bárki lehet. Sikeres szülőnek, kreatív háziasszonynak, eredeti pofának lenni ugyanúgy elégedetté tehet, mint kiválasztottá és hírnevessé válni. Utóbbiakhoz persze hogy kell némi szerencse és képesség is. De megjegyzem, ez is csak utólag világos! A szerencse azt találja meg, aki keresi!

Az igazi kérdés megint az, mi a siker motorja. Az átlagember olyan célokért szeret küzdeni, amiről már bebizonyosodott (vagyis mások már bebizonyították), hogy megéri, és amire bizonyítékokat lát, hogy ő képes lesz rá. Az ilyen tuti célokból persze sosem lesz nagy durranás. Hogyan főzzünk levesporból levest. Ha már valaki megmászta elsőnek a Himaláját, nem lehet még egyszer elsőnek megmászni. És nincsen olyan tanfolyam, amin azt lehetne megtanulni, hogyan legyünk Napóleonok, Bill Gates-ek, vagy hogy mire kéne gyúrnunk, hogy az elkövetkezendő 5 évben majd mienk legyen a kizárólagos nagy ötlet, aminek még híre-hamva sincs. De azt sem tanítják sehol, hogy hogyan merjünk -a vasárnapi ebédet megkockáztatva- valami új receptet kitalálni.

Akik viszik valamire, azokat általában nem szokta érdekelni, mennyi a realitása annak, amit szeretnek. Kedvenc példám Van Gogh, aki életében egy képet adott el, vagy Rorschach, aki 25 svájci frankot keresett tesztjével rövid életében.
De a mi a különbség akkor az önmegvalósítók és a "senkik" között?

Tessék mondani, akkor mit is kell csinálnom?

Térjünk vissz a levélíráshoz. A fiatal fiú korábban nem mert levelet írni, majd egyszer csak elkezdett irogatni. Kezdetben nem tudta elhinni, hogy ő meg tud írni egy levelet, ill. azt hitte, amit ő írna, annak elborzasztó hatása lenne az olvasóra. Amikor először szánta rá magát a levél megírására, magában muszáj volt elfogadnia, hogy ő meg fog tudni írni egy levelet, és az "olyan lesz, amilyen" és hogy "ez van, én ilyet tudok és passz."

Meg tudta tehát előlegezni önmagának azt, amit még meg sem tett, és előre vállalta műve megítélését és következményeit. A recept tehát úgy fogalmazható meg, hogy képes volt egy olyan új szerepet vagy önképet kialakítani önmagáról, amely valahogy így szólhatott: "olyan ember vagyok, aki, ha izzadva is, de meg tud írni egy levelet és fütyül arra, mit szólnak majd hozzá". Amikor nekem azt írta, hogy már egész jól megy a levélírás, akkor önképe már tovűbbfejlődött: "olyan ember vagyok, aki egész jó kis leveleket tud írni".

Demoszthenész azt mondhatta magában: "olyan ember vagyok, aki le tudja győzni a dadogást". Napóleon karrierje akkor kezdett emelkedni, amikor egy elfoglalhatatlannak hitt angol erődöt az ő cselével sikerült visszafoglalni. Nem abból indult ki, hogy "eddig senki nem tudta, akkor én miért tudnám", hanem abból, hogy "olyan ember vagyok, akinek még ez is sikerülhet". Amikor Allen és Gates füllentettek az állítólagos programjukról, akkor azt gondolták: "mi ezt megtudjuk csinálni".

Na jó, most Ön azt mondja, hát persze, ha ilyen egyszerű volna. De hát ők hittek magukban. Az az igazság, hogy nem hinni magunkban legalább akkora erőfeszítésbe kerül, mint hinni. Aki nem hisz magában, az állandóan azon dolgozik, hogy negatívba írja át véletlenül becsúszó sikereit, hogy állandóan érveket és kifogásokat keressen arra, miért nem mer "nagyot gondolni". Ez hosszútávon fárasztó és később elnevezik majd őt depressziósnak. Holott csak kifáradt az állandó "nem-hívésben". Ráadásul kezdetben nem kell hinni magunkban, később meg jön az magától. A megváltozott viselkedésünkre adott reakciók igazolják majd vissza, hogy jól gondoltuk.

Igen. Az önbizalom döntés kérdése. Még mindig ezt mondom.

10 komment

Címkék: önbizalomhiány önbizalom

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr67410754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.04.04. 12:02:21

Nyihahahaha, ez be jólesett! Igaz, a gyomrom még mindig korog, pszichésen meg nem tudom magam jóllakott ovishoz hasonlítani, de isten bizony, elteltem ezzel az írással. ((:

Tudod, mi nehéz szerintem? Legalábbis az én számomra. Nem a "hívés", hanem a harc azokkal, akik nem hisznek bennem. A harc azért, hogy az önmagamba vetett hit ne csökevényesedjen el.

Tímea 2008.04.04. 12:38:29

Igen, megértelek, ezzel én is sokat küzdöttem. Régebben megpróbáltam az ellenlábasokat meggyőzni arról, hogy de, menni fog ez. Nagyon sok energiámat vitte el. Van egy olyan bölcsesség angolul az ilyen helyzetekre, hogy "Try something else" - Próbáld másképp, ha úgy nem megy, ahogy eddig próbáltad. Sokáig viszont én sem találtam másik utat. Abbahagytam a győzködésüket, de ettől az önbizalmam még nem erősödött meg, nem álltam ki magamért, inkább nagyokat hallgattam.
Mígnem. Hallottam egy történetet egy orvostanhallgató ismerősömtől, ami új gondolatokat ébresztett bennem. Ő is hasonló kvalitásokkal rendelkezett, mint én, de teljesen más területen, persze. Azt mondta, őt sosem zavarták az ellenlábasok. Mesélt egy helyzetet egy anatómiagyakorlatáról, ahol elmondása szerint úgy történnek a dolgok, hogy az előadó mutogat valamit (csontot, testrészt, gondolom), és kérdezi a hallgatókat, hogy mi az. Az adott esetben az előadó kiemelte, hogy ő legyen szíves ne szóljon hozzá a dologhoz, hagyja a többieket szóhoz jutni. Hát, én erre sírva vonultam volna a sarokba az elutasítástól. Ő mit mondott ehelyett? "Köszönöm az elismerést!".
Azóta, mióta ezt hallottam, tudom, hogy aki ellenem küzd, és lebeszélni/elhallgattatni próbál, lényegében elismer, mert ellenfél vagyok neki, és így akar legyőzni. Tudom, hogy nehéz ezt áthangolni, nekem ment. Még akkor is, amikor "nagy nevek" mondták, hogy a tudásom nekik nem fontos. Mondtam nekik: köszönöm az elismerést!" :-)
Emellett pedig ezt is csak akkor kell csinálni, ha meg KELL őket hallgatnod, a helyzetből fakadóan. Amúgy ne is figyelj rájuk. :-)

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.04.04. 17:53:20

Nekem valójában "csak" a családom jelent problémát, viszont jó nagyot. Ha bárki más kételkedik valamiben, amire én képesnek érzem magam, az sosem zavart, de mikor a saját apám mondja azt, hogy úgysem fognak felvenni az Iparra, mert nem vagyok annyira tehetséges, meg hogy a lakber. csak hobbi lehet, megélni nem fogok tudni belőle, vagy amikor a saját anyám azt mondja, nekem inkább ne legyenek gyerekeim, vagy ha megkérdezi, miután elmeséltem, mit ettünk a kedvessel vacsira, hogy Ő főzött-e, hát az azért elég elkeserítő, hogy finoman fogalmazzak. Plusz balhé balhé hátán - a békés családi fészek fogalmát csak hírből ismerem.

Na ilyen háttérrel nem túl rózsás a helyzet, és az a bibi, hogy nem is tudok nem-odafigyelni, hiszen ebben a romboló közegben vagyok kénytelen élni (még) nap mint nap.

Tímea 2008.04.04. 20:04:40

Hát ez így tényleg nehéz. A támogató családi háttér az, amit a legnehezebben tudunk pótolni, ha nem kaptuk meg. De a jó hír: tudjuk, hiszen ezért vagyunk felnőttek, önálló, döntőképes személyiségek. Egyes "okosok" azt mondják, a szüleinket max 18 éves korunkig okolhatjuk az eredményeinkért, utána mi magunk vagyunk azokért a felelősek.
Etain, ha van kedved, olvasd el Susan Forward Mérgező szülők című könyvét. Ha tényleg ilyen nehéz a helyzet otthon, ez sokat fog segíteni. Külső segítséget igénybe venni sem lenne rossz ötlet a hatások csökkentésére.
Továbbra is azt mondom: ne hallgass a károgókra, még ha rokoni kapcsolat fűz hozzájuk, akkor sem. Nagyon nehéz, tudom: de próbáld ellensúlyozni valamivel. Biztosan van, aki hisz benned, biztosan többen is vannak. Keresd meg őket, és legyen az ő véleményük a fontos.
(Mellesleg én sem büszkélkedhetek támogató családdal, nekem ezt a hitet egy barátnőm tudta pótolni már felnőttkoromban, vele gyakorlatilag együtt nőttünk fel - azaz együtt váltunk felnőtté -, és támaszom mindenben azóta is. Több, mint testvérem, mondhatom ezt is. )
Csak egy pici dolog könnyebbségként: a szüleinknek sem volt könnyű. De nem kötelező ugyanazt az utat járni, mint ők (hiszen a károgással is erre próbálnak rávenni.).
A sikerélmények aztán hosszú távon (ha tényleg minden tőled telhetőt megteszel az álmaidért) kárpótolnak majd, ebben biztos vagyok.
Ha segíthetek bármiben, tudod, hol érsz el. :-)

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.04.04. 22:58:18

Erről a könyvről már hallottam, és úgy dereng, akkor is jó szívvel ajánlották, úgyhogy "jegyzem", köszönöm! (:

...

Biztos vagyok benne, hogy így vagy úgy, de meg fogom oldani a problémáimat - csak kivételesen nem mostazonnal, hanem x idő alatt. Tudok én türelmes is lenni, ha értelmét látom. [:

Abban is biztos vagyok, hogy "leszek Valaki". Elsősorban egy boldog, tiszta lelkiismeretű női lény, másodsorban minden egyéb... (:

...ám ha közben segítségre lesz szükségem, tudni fogom, Téged hol érhetlek el. (:

Tímea 2008.04.04. 23:09:03

Hűha, ezt úgy mondtad, mint aki jól megtanulta, és felmondta a házifeladatot.. :-)
Meg fogod oldani. Tutti.
"Nem kél olyan vágy benned, melyhez ne kélne erő is - valóra váltani"...
De nem szeretnék könyvszagú lenni...
Ööö, miért van hiányérzetem? Vajon mit nem mondok ki most, amit jó lenne hallanod -olvasnod-?

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.04.05. 00:44:40

Tán valami olyasmit, hogy nézzem a sztori jó oldalát: tanulhatok mind a család egészének működésbeli zavaraiból, mind pedig az egyes emberek egyénenként elkövetett hibáiból - általánosságban véve és a konkrét szituációt, a hozzám való viszonyulásukat illetően is. Plusz még talán azt, hogy ezt a tudást remekül kamatoztathatom majd a saját életemben.

Hmm? ((:

Meglehet egyébként, hogy egy kis lapockasimizés nagyobb segítséget jelentene minden még ki nem mondott, akarom mondani le nem írt szónál, dehát így virtualice meglehetősen korlátozottak a lehetőségek. (:

Tímea 2008.04.05. 10:47:41

Hát akkor nézzük a sztori jó oldalát, eltekintve attól, hogy ezekért milyen (kemény) árat kell fizetni - a teljesség igénye nélkül:

Ha megtanulsz ezzel megküzdeni (lévén nem tudsz mást tenni) és nem nyavalygásban tölteni az életedet (bocsánat a kemény kifejezésért), akkor:

1. megtanulod megkülönböztetni a jót a rossztól - tudatosan, sokszor úgy, ahogy az másoknak még csak meg sem fogalmazható,

2. igényed lesz a dolgok jobbá tételére minden értelemben, sőt, az előbbiekből fakadóan látni fogok a különbséget jelenlegi és az elvárható közt

3. megerősödnek a baráti kapcsolataid, sokkal erősebbek lesznek, mint azoké, akiknek nem ilyen családjuk volt,

4. meg fogsz élni mélységeket, de magasságokat is, mélyebben és magasabban, mint azok, akiknek nem volt hasonló gondjuk - egyszerűen többt gosz látni és érezni a világból,

5, megtanulsz küzdeni és nem feladni akkor sem, ha senki másra nem számíthatsz,

6. a gyerekeidnek mindezt már nem adod át.

Mindennek megvan az ára, de a gyümölcse is, Etain. Csináld úgy, hogy ha már nagy árat vagy kénytelen fizetni, akkor nagy legyen a gyümölcs is, amit vásárolsz érte.

Barátokkal amúgy hogy állsz?

Tímea 2008.04.05. 10:49:16

a 4-es pontban: "többet fogsz.." :-) Bocs, nem vettem észre az elütést.

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.04.05. 12:20:12

Jó volt pontokba szedve olvasni mindazt (és egy kicsit még többet is), ami a buksimban kavarog, és amit én most nem tudok rendszerezni. (:

Barátokkal hogy állok? Hááát, nemtudom. ((:

Mail megy. Szerva itt, csere ott. :P (:
süti beállítások módosítása