HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

Családon belüli erőszak

2009.06.19. 17:51 Tímea

 

Az utolsó vizsgámra készülök épp, és eközbeni nyugalmamban durva ordítozás zavart meg. A szembeni házban üvölt egy férfi durvákat a párjának. Lehet hallani az utca túloldaláról is, a négysávos úton át, villamosforgalom mellett. Sőt, azt is hallani, ahogy erősödik a feszültség, ahogy a nő sikítozik, rendőrért kiált.

Gondolkodtam már, mit lehetne tenni. Mindenképp a rendőrséget hívni, de sajnos csak hallom a dolgot, de nem látom, azt sem, hogy pontosan melyik lakásból jön a durva zaj. Drukkoltam, hogy valamelyik ottani lakó kihívja a rendőrséget, és elvigyék a dulakodót. Meg is történt ez ma.

Annyira rossz lehet, amikor az ellenség "házon belül" van, amikor otthon sem találsz nyugalmat, sőt, otthon is veszélyben, életveszélyben vagy. Kiszolgáltatottan, rettegve. Az ilyen kapcsolat tönkreteszi az életedet, megmérgezi (sokszor végzetesen) az önbizalmadat (elhiszed, hogy nem lehet másképp), és a hatásaitól is nagyon nehéz szabadulni, sokszor évek kellenek hozzá. (Érdekes kérdés, hogy miért tűri a megaláztatást a partner, az esetek 90%-ában a nő. Ha bővebben érdekel a téma, itt letöltheted az erről szóló professzionális anyagot. Arra is választ ad, hogy mit tehetsz, ha tudomásodra jut ilyesmi. Az érintettség döbbenetes amúgy: sokkal több családot érint a probléma - társadalmi és szociális, egzisztenciális helyzettől függetlenül - mint amit gondolnánk.)

Magyarországon tudtommal egy szervezet foglalkozik nagyon aktívan és hatásosan a családon belüli erőszak kérdésével, ez a Nane. A családon belüli erőszak Btk-ba felvétele büntetési tényezőként is nagyban köthető az ő nevükhöz. Érdemes olvasgatni az anyagaikat, és ha lehetséges, támogatni őket. (Pályakezdő koromban én is elvégeztem a telefonos lelkisegély-nyújtó tanfolyamukat, amelynek egyes részeit még ma is alkalmazom a munkámban.)

Döbbenetes amúgy a hatóságok hozzáállása is a kérdéshez, a legutóbbi - véleményem szerint felháborító - döntés az volt, hogy visszadobták a távoltartási törvényt, amely bizonyos esetekben az agresszort elkülönítené a családjától. A fent említett kiadványban találsz tanácsokat arra az esetre is, hogy mit tehetsz, ha a rendőrség nem megfelelően reagál a helyzetre.

Jó megoldásnak tartom azt is, amit Amerikában kezdtek a kérdéssel: tanítják az agresszió-kontrollt. Ezt Quit programnak nevezték el, és távoltartási határozattal "rendelkező" embereket tanítanak az érzelmeikkel való megfelelő bánásmódra. (Létezik erről egy film is: a Féktelenül , érdemes megnézni.)

Amire viszont ezen felül is felhívnám a figyelmedet:

1. Az agresszió nem megoldás, értelmes, intelligens és igényes emberek között ez vérciki. Ha az agressziót a mindennapokban problémamegoldásra használod, nem tartozol egyik előbb említett kategóriába sem, sőt, véleményem szerint mentálisan nem vagy egészséges. Ebben az esetben kérj terápiás segítséget.

2. Ha ilyet látsz, ne menj el mellette tétlenül. Hívd a rendőrséget, mert életek múlhatnak ezen.

3. Ha ismersz olyan embert, aki családon belüli erőszak áldozata, próbáld meg segítséghez juttatni. Nehéz lesz, de ha lehet, légy kitartó.

Te is felelős vagy azért, amilyen a világ körülötted.

3 komment

Címkék: agresszió

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr951195821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Betond 2009.06.19. 19:48:17

Szép szép, hogy van ez a könyv, de mi van a bántalmazott férjekkel, akiket megzsarolnak (válás, gyerek, fél vagyon), ellehetetlenítenek, akik inkább utcára kerülnek FN-t árulni?

Tímea 2009.06.19. 19:52:25

Az agresszióról szóló rész a végén "nemtelenül" íródott.
A védelem mindenkinek jár. (Nekik is van védőegyesületük, az Elvált apák egyesülete.)
De. A statisztikák szerint ez a probléma leginkább a nőket érinti. Jómagam több bántalmazott nőt is ismerek, míg bántalmazott férfit egyet sem.

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2009.06.21. 19:57:34

A férfiakat érő agressziónak úgy gondolom, más a megjelenési formája. (VAN ilyen is- megérhet egy bejegyzést ez is..)
Amiről írsz, az tényleg klasszikusan nők elleni agresszió, és szerintem is rettenetes élet, ami ennek van kitéve.
Hiszek abban, hogy mindenkinek van választási ehetősége. Ha ezt az hitet át tudjuk adni, akkor máris hatalmasat adtunk a megoldáshoz a másik embernek.
De... mi van ha egy kapcsolatban EGYSZER elcsattan egy pofon mondjuk, bármelyik fél részéről? Szerintem létezik az asszonyverő alkat, meg az a végtelenül kiszolgáltatott, elkeseredett düh, amivel egy rossz helyzetben az ember olyat tesz amit megbán. Egyszer és többet nem. De ez hozzásegíti ahhoz, hogy megértse ezt a lelkiállapotot.
süti beállítások módosítása