HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

Boldog Új évet! :-)

2009.01.07. 21:56 Tímea

 

Remélem, amit tudtok, kihoztok ebből az évből, gazdasági válság ide vagy oda... Így első bejegyzésként hadd mellékeljek egy cikket Dr. Philtől* , helyes forrásmegjelöléssel, lefordítva. (Eredetiben itt található: Life Strategies - Formula for Success )

*(Dr Phil amerikai "médiapszichiáter". Műsora több európai országban is fut, én találkoztam már vele Finnországban, ha jól emlékszem, Németországban, és a szigetországban is. Abban különbözik a szokásos délutáni - nálunk mellesleg elég színvonaltalan - beszélgetőműsoroktól, hogy szakmailag tényleg hitelesen, de mégis közérthetően beszél egészen komoly életvezetési problémákról is.)

Tehát, a siker receptje Dr Phil szerint:

Az élet győztesei ismerik a játékszabályokat és vannak terveik. Akár párkapcsolati problémára, akár új állás keresésére, akár fogyókúrára, vagy a belső békéd megtalálására keresel megoldást, nézd végig a következő jellemőket, amelyek Dr Phil szerint közösek minden olyan emberben, akik sikeresek a céljaik elérését illetően.

* Legyen jövőképed!

A bajnokok megkapják, amit akarnak, mert tudják, mit akarnak. Van egy jövőképük, amely motiválja és a helyes úton tartja őket. Látják maguk előtt, átérzik, megtapasztalják ezt mind a fejükben, mind a szívükben. Mit jelent a siker számodra? Biztosan nem jutsz el odáig, ha nem tudod, hogy az majd milyen érzés lesz, és hogyan is néz ki valójában.

* Legyen hozzá stratégiád is!

Az emberek, akik következetesen nyernek, tiszta és átgondolt stratégiával rendelkeznek. Tudják mit, és mikor kell tenniük. Le is írják mindezt, hogy benne maradjanak a mederben, és elkerülnek minden olyan tevékenységet, ami nem viszi közel őket a céljukhoz.

* Csináld szenvedéllyel!

Izgalommal, lelkesedéssel ébredsz reggel? A szenvedélyes emberek igen, és ettől tele vannak energiával. Meg kell élned, "be kell lélegezned" a céljaidat, teljesen bele kell, hogy tedd magadat mind az oda vezető útba, mind a célodba magába.

* Élj őszintén!

A győzteseknek nincs idejük rejtegetni a dolgokat, vagy bármilyen formában képzelődni. Ők önkritikusak önámítás helyett, és magas szintű, de reális elvárásokkal viseltetnek saját maguk iránt. Csak az igazsággal foglalkoznak, mert rájöttek, semmi más nem teszi a céljaikat számukra elérhetővé. 

 * Légy rugalmas!

Az élet nem csupán sikerekből áll. Még a legjobban kigondolt terveket is meg kell néha változtatni. Légy nyitott, és végy figyelembe minden életképes alternatívát. Légy kész arra, hogy tévedni is fogsz, és légy kész bármikor újrakezdeni a dolgokat.

* Vállalj kockázatot!

A következetes nyertesek hajlandóak kilépni a komfortzónájukból, és szívesen próbálnak ki új dolgokat. Légy kész fejest ugrani az újba, ha az szükséges, és hagyd magad mögött a biztonságos, változatlan, és ismerős létet azért, hogy többet nyerhess az élettől.

* Legyen erős háló körülötted!

Vedd körül magad olyan emberekkel, akik szintén akarják, hogy nyertes légy. Ők veled mennek majd a célig. Válassz olyanokat és kötődj olyan emberekhez, akik rendelkeznek olyan adottságokkal, képességekkel, tehetséggel, amilyenekkel te nem. A nyertesek adnak és kapnak (tudást, dolgokat, egyebeket), mert tagjai más emberek hasonló hálózatának.

* Tedd meg!

A sikeres emberek nem csupán ülnek és gondolkodnak azon, hogy mit is kellene tenniük. Tetteik értelmesek, céltudatosak, jól irányzottak követkzetesen és folyamatosan. Minden egyes lépésük az általuk meghatározott célhoz viszi közel őket.

* Állíts fel fontossági sorrendet!

A nyertesek a kihívásaikat hierarchikus módon kezelik. Úgy osztják be az idejüket, hogy egy másodpercet sem fordítanak másod-, vagy harmadrendű feladatokra, ha az elsőrendű épp a figyelmükre tart igényt.

* Vigyázz magadra!

A nyertesek jól menedzselik saját magukat. Úgy gondolják, ők maguk a legfontosabb erőforrás a céljaik eléréséhez. Aktívan kézbentartják a mentális, fizikai, érzelmi, és spirituális egészségüket."

Nagyon sok benne a tipikusan amerikai megfogalmazás, ami tőlünk talán kultúraidegen. Viszont csupán ezért ne utasítsd el, nézd meg, ami ebből számodra hasznosítható, és élj vele! Azt gondolom, van mit tanulnunk tőle.

13 komment

Címkék: siker életvezetés

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr44864419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etain · http://etain.blog.hu 2009.01.07. 23:34:08

Halihó! Sikerekben gazdag és csodaszép, boldogságos 2009-et kívánok Neked! ((:

A többihez inkább nem szólnék hozzá, megint zavarban vagyok.

Tímea 2009.01.07. 23:36:54

Neked is, neked is, minden szépet és jót erre az évre, Tündérboszorkány!
Miért vagy zavarban? Aki A-t mond, mondjon ám B-t is! Itt vagyok és figyelek! :-)) Ha gondolod, mail is jöhet. :-)

Etain · http://etain.blog.hu 2009.01.09. 00:00:03

Nincs erőm mailezni, végtelenül álmi vagyok.... ((:

Nem kell valami izgis dologra számítani, pusztán arról van szó, hogy ezek mán megin olyan gondolatok, amelyek kétségkívül "sikerkeresők", és öröm is olvasni őket akár egymás után többször is, csak mán megin nem tudom, hogy "normális-e" az, ha számomra nem újdonság, hogy így is lehet hozzáállni a dolgokhoz. (:

Most pedig megyek, és belógatom a számba a fogkefét.

Etain · http://etain.blog.hu 2009.01.09. 00:02:25

Mindenesetre örülök ennek a bejegyzésnek is, mint általában mindegyiknek, mert egyrészt jó leírva is látni az ilyesmit, másrészt meg azért itt is van új infó a számomra - pl. maga Dr. Phil is ilyen. (:

Tímea 2009.01.09. 00:21:15

Hát, Carl Rogers (a humanisztikus pszichológia atyja) azt mondta, "mutass egy 'normális' embert, és meggyógyítom". :-) Nncs olyan, hogy "normális". Olyan van, hogy "átlagos" - no de ki olyan?
Nagyon jó, ha te így állsz hozzá, Etain. Egy készülő bejegyzésem arról fog szólni, hogy kiknek tudunk/lehet segíteni. Szerintem az emberek csupán kis hányada képes önmagától helyesen, "nyertesen" látni a dolgokat. Bennük eleve megvan az a program, amit én tanítok. Egyesek azt mondják amúgy, tanítani nem lehet, csak emlékeztetni. Szerintem létezik az a réteg, akinek lehet tanítani... No erről fog majd egy bejegyzés szólni...

Tímea 2009.01.09. 00:27:05

Ja! Dr Phil. Külföldön jártamban megvettem néhány könyvét. Konkrétan az egészséges életről szólót és a párkapcsolatok létesítéséről, fenntartásáról szólót. A stílusa tettenérhető ezekben is és én nagyon kedvelem ezt a fajta ismeretterjesztést. Nincs túlbonyolítva, ugyanakkor teljeskörű és érthető, nem diszkrimanatív és lealázós, és egyebek. Ugyanakkor hiteles is. Saját magát hozza sok esetben példának (pl érdekes: a magyar "médiapszichiáterek" olyan témákban írnak könyveket, amiket sosem éltek át. Pl betegségekről egészségesként, nőkről férfiként (ez a kedvencem...), stb), és Dr Phil (McGraw, by the way)kommunikációját innen messziről nézve - igaz is lehet mindez.

Etain · http://etain.blog.hu 2009.01.09. 11:13:15

Na jó, elegem, van, mailt fogok Neked írni, és kész. ((: Ez így nem mehet tovább, a hosszas gondolatkifejtést nem kommentekbe kell belepaszírozni, méltatlan is volna.

(T. épp most hívott Téged telefonon, ezúton is üdvözöl innen a bal oldalamról, és nagyon várja a visszahívásod. :P)

Etain · http://etain.blog.hu 2009.01.10. 15:20:09

Na jó, elegem van, nem fogok mail írni, hanem itt és mostazonnal pötyögök, röviden. (:Merthogy ha a kommenttel az a baj, hogy nem elég "komoly", a levéllel az a baj, hogy rá kell hangolódni a témára, amiről írnék, ahhoz meg már nincs kedvem.)

Szóval a tanításról: biztos vagyok benne, hogy léteznek olyanok (sokan), akik taníthatók. Sőt, meggyőződésem, hogy sokkal többen tanítanak másoknak ezt-azt, mint gondolnák. (: Hiszen a tanítás nem szükségszerűen úgy történik, hogy a tanító kiáll x ember elé, és mindenféle okosságokat oszt meg a többiekkel, hanem tanító erejű lehet az is, hogy példamutató módon él vagy gondolkozik valaki, vagy akár csak elismerésre méltóan old meg bizonyos élethelyzeteket.

Akárhogyis: a lényeg szerintem igazából az, hogy a BEFOGADÓ milyen. Azt lehet ugyanis csak tanítani, aki vevő a tanulásra. És azt lehet csak jóra tanítani, aki inkább a jóra vevő, mint a rosszra. (: Szerintem.

Ha a nőkről férfiként író/beszélő magyar médiapszichiáterrel esetleg Csernusra gondolsz, akkor: véleményem szerint nem szokott hülyeségeket beszélni, és a stílusa is rengeteget finomodott az utóbbi időben - pontosabban ha igaz, ő maga látta be, hogy nem mindig célravezető a lealázós és lélekbetiprós megnyilvánulás. Az én szememben meg ő is hiteles.

Nade beszéljünk Soma Mamagésáról: sokáig olvastam érdeklődéssel pl. az NLC-n megjelenő írásait, illetve néha-néha máshol, újságokban, tévés csatornákon is elkaptam egy-egy vele készült interjút, és azt vettem észre, hogy hajlamos túl hamar megolkotni a véleményét, s ezáltal nem kifejezetten megfelelően válaszolgatni a "páciensnek". Remélem, ez majd változni fog.

...

Phil McGraw? Csak nem skót?? ((:

Etain · http://etain.blog.hu 2009.01.10. 15:22:32

Jut eszembe, a kedvenc problémamegoldós személyiségem amúgy Zétényi Lili, benne még nem csalódtam. ((:

Tímea 2009.01.20. 09:29:22

@Etain:
Igen, a tanítás lényege a befogadás (is), de azért itt van szerepe a tanár személysiégének is. No mindegy, erre majd a cikkben visszatérek.
Igen, médiapszichiáter ügyben Csernusról is beszélek. Amúgy bírom őt, sőt vannak közös munkáink is, de az egyoldalúság nem tetszik nekem, és a hitelessége számomra ott csorbul, hogy ő nem nő. :-) Olvastam Nő-t mondjuk, és nem akartam elhinni, hogy létezik nő, aki úgy él, amit az Imre abban a könyvben megemlít. Aztán találkoztam élő példákkal is. :-( Ettől függetlenül "Pálya széléről" bekiabálásnak tartom, ugyanúgy mint azt, hogy abortusztörvényt illetően férfitöbbség dönt pl a törvényről, stb. De hát ezek az élet velejárói. :-)
Mellesleg Szendi Gábornak és Müller Péternek is van nőkkel foglalkozó könyve, sőt, Feldmár András nőiskolát alapított. Ezekről nem mondok véleményt, mert nem olvastam/láttam őket, de azért meglepőnek tartom ezt a "dömpinget", és nagyon várom az ilyen könyveknek a férfiakról szóló párját. :-) Akár az ő tollukból. :-)

Tímea 2009.01.20. 09:31:02

@Etain:
Zétényi Lili most hirtelen nem ugrik be, bár ismerős a neve. Utánanézek. :-)
Nem tudom, hogy Dr Phil skót-e származásilag, tősgyökeres amerikainak látszik, de mint tudjuk: Amerikában mindenki bevándorló. :-)

Etain · http://etain.blog.hu 2009.01.22. 13:05:44

@Tímea:

Persze, körülbelül pont 50%-ban múlik a tanáron is a tanítás sikeressége. ((: Szerintem. Nade majd erről bővebben az ezzel foglalkozó posztod kapcsán, habár a "fifti-fiftit" én nem tudnám már hosszabban magyarázni.

Én Szendi Gábor A nő felemelkedése és tündöklése c. könyvét is olvastam, meg lehet, hogy Müllertől is olvastam már effélét is, de erre most nem mernék megesküdni. (:
Én érdeklődéssel figyelem ezt a férfiak írnak nőkről c. jelenséget. ((:

Etain · http://etain.blog.hu 2009.01.22. 13:08:46

@Tímea: Z. Lili Hankiss Elemér felesége, mostanában az Elle-ben szoktam olvasni az írásait. Övé a lelkizős, kérdés-válaszolós rovat is. (:
Korábban egyébként azt hiszem a Nők Lapja főszerkesztője volt, például.
süti beállítások módosítása