HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

Dr House titka

2008.02.14. 00:16 Tímea

 

Nagyon szeretem ezt a sorozatot. Eléggé komoly eseménynek kell ahhoz történnie, hogy a szerda estét ne a tv előtt töltsem, pedig (bizonyos filmeken kívül) igazán kevés tévét nézek.

Sokat foglalkoztam azzal, hogy vajon mi a titka: mi ragaszt engem is a képernyő elé ilyenkor, illetve mitől is támadt ez a kultusz körülötte?

Egy pár dolgot sikerült összeszednem.

Dr House megfejthetetlen, tehát addiktív (függőségre hajlamosító). Hasonlít a Tetrishez, a világ egyik legsikeresebb elektronikus játékához. A Tetris miért addiktív? Nem lehet megnyerni, csupán a veszteséget késleltetni. Dr House-t sem lehet megfejteni, kiszámítani, előrejelezni, "legyőzni" - bár ezt folyamatosan szeretnéd, ha nézed. S miért vajon?

Ennek szerintem két oka van. House átlagon felüli intelligenciával rendelkezik, olyat lát, amit a hétköznapi (legyen akár orvos) ember nem. (Erre a mai epizód különösen jó példa volt: a csapata nélküle próbált egy bonyolult esetet diagnosztizálni, de nem sikerült - az összes szükséges információ ismertsége ellenére sem.) Persze, amit lát, abban nincs semmi misztikus, egyszerűen az ő tekintete nagyobb területet képes "befogni", mint másoké. Erre egy érdekes (menedzsment-ből vett) hasonlattal élnék: helikopter-nézetből látja be az egész pályát,  míg a többiek csupán létráról szemlélik ugyanazt.

A másik ok: szerintem ez az ember az adott rendszerben nem értelmezhető. (Hangsúly szabadon változtatható a szavak közt. :-) ) Azaz: ő olyan, mintha egy hármas számjegyet szeretnénk a kettes számrendszerben értelmezni (utóbbiban csak egyesek és nullák szerepelnek)  - vagy: ő a harmadik dimenzió a kétdimenziós világban. (Pl: ha egy villám kilyukaszt egy papírlapot - abszurd példa, bocs, nem is tudom, ilyen valójában előfordulhat-e - és mi a papírlapon élünk, hiába szemléljük a lyukat bármilyen eszközzel, amíg nem lépünk bele a harmadik dimenzióba (papírról a térbe), nem fogjuk tudni értelmezni a jelenséget. S mi az adott rendszer ebben az esetben? Az átlagember világa. (Az "átlagember" szintén szabadon definiálható - de egy pici segítség: az, aki jól meghatározható korlátokkal rendelkezik, és ezek a korlátok sok másik ember korlátaihoz hasonlítanak.) Dr House határai mások, máshol vannak, tágabbak mindenképpen, épp ezért könnyen "átlátja" az embereket, a többieket. Épp ezért az én "átlagemberségemen" múlik, hogy meg tudom-e fejteni őt. :-) De a lényeg: hiányzik egy információ a megfejtéshez, de még nem tudom, melyik. :-)

Vigasztaló: van rendszer, amiben viszont érthetővé válik az ember (lásd villám-példa), de még keresem. (Lásd: addiktív. :-) )

Dr House emellett irigylésre méltó, sokan szeretnénk hasonlítani rá. Hogy lehet, hogy ő mindent kimondhat? Hogy lehet, hogy neki mindig igaza van? Hogy lehet ilyen bátor? Hogy lehet, hogy ennek ellenére mégis szeretik? Hogy képes tűrni a fájdalmát? Dr House sok tekintetben olyan, mint amilyenek mi szeretnénk lenni.

A Dr House-sorozat egy krimi-sorozat. A doki a jó rendőr, a "bűnöző" az adott, rosszindulatú betegség. A doki egy hős, mindig legyőzi az ellenséget. A film szerkezete követi a klasszikus detektívregény-formulákat: bűncselekmény - nyomozás - rajtakapás - ítélet - büntetés. Mindig izgulunk, vajon most is sikerül-e elkapni a gonoszt? Persze ezt táplálja a betegségektől való félelmünk is. 

A film sok részében a hit szembenáll a racionalitással. Életünk örök kérdése, hogy vajon meg tudjuk-e találni mindennek a valódi okát? (Valódi alatt a dolog mai tudásunk szerinti, tudományos módszerekkel megmagyarázhatóságát, reprodukálhatóságát értem.) Vajon a működésünk "csupán" kémia? Létezik-e isten? (Emlékezetes volt az az epizód, ahol meccset vezetett a doki a táblán: Isten:House 3:3, azt hiszem, ez lett a vége.) Hosue mindenre megtalálja a választ... Nála a kérdések megválaszolhatóak.

Talán a titok nyitja (keressük az új rendszert):  valamelyik kritikában olvastam (sajnos nem találtam meg újra), talán igaz is, hogy a karaktert úgy tervezték, hogy gyárilag nincs lelke. (Érzelmei, erkölcsi kontrollja, ésatöbbi, bármi, aminek a "lelket" definiáljuk...) A nők ehhez különösen vonzódnak: nem hiszik ezt el, és meg akarják találni. Nagy is a jutalom,  ha megtalálják: az övék lehet először, azaz tiszta, ártatlan a jelenlegi állapota. Hhhhh. :-)

Én sem hiszem el. :-) Valahogy mindig jó sül ki abból, amit csinál. Önző színekben ugyan, de mások érdekében teszi a dolgát.

Ha segíteni akarsz valakinek (bármilyen értelemben) - először meg kell értened az ő világát.

ui: tudom,  ez csak film. :-)))

Szólj hozzá!

Címkék: film racionalitás gondolkodás dr house karizma

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr99338502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása