HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

Mester és tanítvány

2008.03.15. 23:23 Tímea


A közelmúltamban volt már erről szó, de nem nagyon tetszettek az akkori következtetések. Az utóbbi időkben két embernek is a "tanítványa" lettem, amit elképesztő módon élvezek, így leírom nektek, honnan ismerszik meg az igazi tanulási folyamat.

Alapfeltétele, hogy az illető, aki tanít téged, kell, hogy töviről-hegyire ismerje a dolgot, amit neked átad. Mindezt annyira, hogy a finomságokat, a trükköket, a pici dolgokat is át tudja neked adni.

Legyen türelme a kezdő - sokszor idegesítő - kérdéseihez. Sőt: a terület ismerete annyira mély legyen nála, hogy egy négyéves gyerek szintjén is el tudja magyarázni. Igen, bármilyen döbbenetes, az tud magyarázni, aki tud egyszerűsíteni. Mindezt úgy, hogy az egyszerűsítés ne jelentsen információvesztést. (Sőt, az egyszerűsítést kiegészítem még valamivel: kösse a dolgot a már meglevő sémáidhoz. Minden felnőttképzés alapja ez lehet - még akkor is, ha paradigma-lecserélésről van szó.)

Higgyjen benned. Meggyőződésem, hogy csak azt lehet tanítani, akiben "látod az embert, mint szobrász a kőben a szobrot". Az egyik ilyen ember az életemben a tai-chi tanárom. Annyira, de annyira béna voltam a legutóbbi edzésen, hogy csak na. Tükörteremben gyakorolunk, így odaállt elém, a tükör és közém, és mutatta a mozdulatokat. Vele együtt, őt utánozva meg tudtam csinálni végül. Az edzés végén név szerint szólított és kaptam egy könyvet tőle. Valamit lát bennem, érzem, talán a születő mozdulatot, amit még én magam sem látok. S talán mivel ő is hisz bennem, én is hiszek neki.

Motivál, amikor feladnád, vagy amikor letérsz az útról. Ilyenkor általában szembefordít magaddal: "tényleg ennyit tudsz csak?"

Nem, nem engedi el a kezed, amíg kész nem vagy. Nem hagy magadra.

Soha, de soha nincs ebben az egész folyamatban megalázás. Tisztelet és szabadság az van, de nem kikövetelt, hanem kivívott. A mester tiszteli a tanítványt, és az tiszteli a mesterét. Egyikük a másikat a tudásáért, a másikuk az egyiket a tisztaságáért. Valamint azért, mert őt választotta.

Jó így tanulni valakitől, jó, hogy arra emlékeztetnek nap, mint nap, hogy ezt így kell csinálni. Bízom benne, hogy azok, akik tőlem tanulnak, hasonlóan érzik magukat velem.

Szólj hozzá!

Címkék: tanulás tekintély

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr33382655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása