Ó, a statisztikáim szerint szeretitek Amelie-t. :-)
Ki tud Creme brulee-t készíteni, amit Amelie úgy szeretett? Én igen!
Itt a receptje (bocsánat, csak angolul):
1 pt. heavy cream
6 egg yolks
1/2 c. sugar
Pinch of salt
2 tsp. vanilla
Light brown sugar (granulated)
Heat heavy cream (the heaviest you can get) to the boiling point. Lightly beat egg yolks with sugar and a pinch of salt; pour the hot cream over them, stirring constantly with a wooden spatula or wire whisk until well blended. Add vanilla or a little mace or any other flavoring you desire. Strain the custard into a 1 1/2 quart heat-proof baking dish; stand the dish in a pan of warm water and bake in a 350 degree oven for 25 to 30 minutes or until the custard is completely set but not over cooked. Do not let the water in the pan boil. Remove from the oven; cool and then chill in the refrigerator.
About 1 1/2 to 2 hours before serving, sprinkle the top evenly with fine light brown granulated sugar to a thickness of about 1/4 inch. Put under the broiler (or use a salamander, if you have one) until the sugar is melted and bubbly, watching carefully to see it does not scorch and burn. Remove, cool, and chill again until serving time. You'll have a hard, highly glazed crust on top of the custard. This will serve about 6. If you have more guests, double the recipe, using 12 egg yolks to a quart of cream.
Durván kalóriabomba... De egy művészet elkészíteni. Kis tálkákba kell a vaníliakrémet tölteni, a tálkákat be a sütőbe vízzel töltött tepsibe állítva, és így megszilárdítani a krémet. Majd a végén a tetejére porcukor, amit meg kell olvasztani. Egyesek ezt meg tudják csinálni a sütőben, én nem. Viszont kaptam a művelethez egy elképesztően praktikus kis lángszóró pisztolyt, amivel egyenként elkészítem a karamellfedeleket a tálkákbam, így nincs szükségem a sütőre a karamellizáláshoz. :-)
Isteni! :-)
Utolsó kommentek