HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

Önbizalomhiány?

2008.01.18. 16:59 Tímea


Valamelyik rohangászós napomon, jártomban-keltemben az autóban hallottam egy érdekes hírt. Felmérést készítettek, ha jól  emlékszem középiskolásokkal, hogy mik szeretnének lenni, ha nagyok lesznek. A legtöbben "sikeres üzletemberek", és nagyon gazdagok szeretnének lenni. Céljaik elérésének legnagyobb akadályaként pedig az önbizalomhiányukat látják. (Sajnos nem találtam égen-földön sem ezt a tanulmányt, pedig érdekes lett volna elolvasni egészben, volt még pár következtetése ezen kívül is. update: közben meglett, itt található: Sajtóközlemény)

Ugye érezzük ebben az ellentmondást, és az irreális célkitűzést? Minden sikeresség alapja a stabil önbizalom, így azt gondolom, először ezzel kellene foglalkozniuk, akár iskolaszinten is. (Döbbenet amúgy, hogy tudomásom szerint az iskolákban önismereti képzés, életvezetési tanítás nem nagyon van, már ha egyáltalán...) Arról ne is beszéljünk, hogy halványan mintha az is kiderülne ebből a pár fenti mondatból, hogy az önbizalom pénzzel (gazdagsággal) pótolható.

Pedig az önbizalmat nem adják ingyen, de nem is lehet megvenni pénzzel, meg kell érte küzdeni.

Ha jobban belegondolok, és merész is vagyok mellé, azt mondom, ennek a fogalomnak alapból nincs értelme. Azaz helyesbítek: csak akkor van értelme, ha hiányzik, ugyanis ha az embernek megvan a saját  magához való önbizalma, eszébe sem jut ez a kérdés.

Mert mi is az "önbizalom"? Ha tudom, hogy valamire képes vagyok, hogy valamit el tudok végezni problémamentesen. Például: egy egészséges ember tudja magáról, hogy el tud menni a boltig, ha vásárolni akar. Fel sem merül  benne a kérdés, hogy képes-e rá, és nem azzal kel fel reggel, hogy "vajon el tudok menni a boltig ma is?".

Ha pedig a kérdést úgy tesszük fel, hogy "képes vagyok-e egy jövedelmező vállalkozás létrehozására és fenntartására" vagy "egy jövedelmező állás  megszerzésére és megtartására?", akkor már lehetnek kétségeink.

Meddig? Ameddig nem gyakoroljuk, sokszor, napi szinten. Mert lehetséges, hogy akkor, amikor először boltba mentünk egyedül, még voltak kétségeink, de az ezredik bevásárlás már nem  okoz gondot. Hogy oldottuk fel az akkori kétségeinket? Valószínűleg segítettek a szüleink. Először együtt mentünk velük vásárolni, megismerkedtünk a  bolthoz vezető úttal, megtanultuk, hogy legyen nálunk bevásárlószatyor és pénz, és egy vásárlandó-lista sem haszontalan. Aztán amikor egyedül vágtunk neki az útnak, biztosan otthonhagytuk néha a listát (talán még ma is), vagy a pénzünket, vettünk olyat, amit később megbántunk, néha talán át is vert néhány eladó.

Aztán szereztünk benne rutint, és tudjuk, mire számíthatunk, hogyan lehetünk gyorsak és hatékonyak, az átverések száma is csökkent, valószínűleg jelentősen. Tehát összefoglalva: először tanítottak, tanultunk, próbálkoztunk, hibáztunk, ebből ismét tanultunk, ezt az egészet sokszor ismételtük, és a végén profik lettünk benne. Eddigre pedig a kétségeink is elmúltak.

Ugyanígy van ez a vállalkozásokkal is.

Tudják vajon ezek a gyerekek, hogy "kőgazdagnak" lenni sok munkát jelent? Tanulni, valamiben profinak lenni, megtanulni eladni a szolgáltatásunkat, kapcsolatokat építeni, "ott lenni" - profivá válni a vállalkozás mikéntjéből...

Csak nem azt hiszik, hogy csak úgy a fán terem az önbizalom, majd azt valaki vagy valami megadja nekik? Véleményem szerint ez csak munkával, gyakorlással keletkezhet. Hát persze, hogy "nincs önbizalma" egy olyan tevékenységben, amit még sosem végzett!

(Persze ide még tartozhat a nagyképűség-büszkeség különbsége és az optimizmus is, de azt majd egyszer később fejtem ki.)

1 komment

Címkék: siker pénz önbizalom

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr66302391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.01.19. 19:48:15

Kíváncsian várom a további fejtegetést!
süti beállítások módosítása