HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

Vállalkozó NŐK

2008.06.07. 12:10 Tímea

 

Hiányt pótló mellékletet indított a Wall Street Journal, a világ egyik legnagyobb gazdasági lapja. Vállakozó nőket céloz a cikkeivel.

Nagyon tetszik az üzleti világnak ez a szegmense. Ismerjük ugye az üvegplafon-jelenséget, mely szerint az üzleti életben alkalmazottként a nők egy bizonyos szintig juthatnak csak el: ritka, mint a fehér holló az a vállalkozás, ahol a menedzsmentben legalább 30%-nyi nő lenne (pedig kimutatható, hogy az adott vállalat szociális érzékenysége kifelé-befelé is jelentősen csökken ellenkező esetben). Ismeretes a férfiak és a nők bérezésbeli különbsége azonos pozíciót illetően is. Ennek persze több oka van, most nem mennék bele a fejtegetésbe. (Amit pedig nagyon kihangsúlyoznék: szeretném elkerülni a vitákat az emancipációról, mert az erről vitázást mérhetetlen butaságnak tartom. Egy amerikai mondás (vagy legenda) erre: "Állandóan azt kérdezik tőlem, karrier vagy család. Az én válaszom: miért kell feltétlenül választanom?" Azaz véleményem szerint nem zárható ki a karrier ÉS család verzió, sőt, ez lenne a kívánatos annak, aki erre vágyik.)

Nagyon tetszik ez a videó: Egy vállalkozónő arról beszél, hogyan vitte sikerre a hobbiját, a sütisütést és indított belőle sikeres vállalkozást. Erről az átalakulásról, amikor a hobbidból vállalkozás lesz, egyszer még írok sokat. Szerintem ez a boldog élet egyik titka. :-)

Fontos tanulság (és ez engem is érint): van szükséged tanácsokra (az elején főleg), segítségre, nem egyszerű a dolog, de roppant gyümölcsöző, akár anyagi, akár emberi értelemben. Szerintem a férfias és nőies vállalkozások alapvetően különböznek egymástól, elsősorban mentalitásban. Nem, nem kell feltétlenül férfiasnak lenni (sőt) a siker eléréséhez.

Őket segítem a legszívesebben a munkám során. A lényeges ebben: sosem a tevékenységgel magával van igényü(n)k a tanácsokra, tapasztalatok megosztására. A technikai részletek az érdekesek, és főleg az, hogy legyőzzük a nyusziságunkat: igenis értéket képvisel az, amit csinálunk.

Magyarországon ez persze még nagyon-nagyon gyerekcipőben jár. Épp pár hete beszélgettem egy újságíróval a kérdésről: miért nincs ma Magyarországon egy olyan újság/lap/netes felület, ami kifejezetten a gondolkodó vállalkozó nőknek szól? "Női lapokból", amiből cicamicaságot tanulhatunk, tömkelegével választhatunk. Többek között ezért örültem meg ennek a Wall Street Journal-kezdeményezésnek.

(Így a végére hadd ajánljak egy szintén női, de elképesztően aranyos vállalkozást: a Lamella Design-t. Ő készíti azokat a nagy plüssvirágokat (is), amelyeket láthattok a boltokban! A vállalkozás vezetője nemzetközileg elismert szaktekintély a témában. Valahogy így kell ezt.)

3 komment

Címkék: siker vállalkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr32508063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.06.07. 20:27:15

Nem jó a link, Szőrmi. Tudnád javítani? Próbáltam kiguglizni, de nem sikerült. [:

Tetszik nagyon a téma, de nem tudok most érdemben hozzászólni, mert muszáj mennem rajzolni...

Tímea 2008.06.07. 20:58:06

Melyik link? A Lamellás? Működik, csak ideiglenes problémák vannak rajta, már szóltam ezügyben a gazdájának.. :-)
Jó rajzolást! :-)

Etain · http://www.etain.blog.hu 2008.06.08. 01:57:43

Hja, értem. Nekem egy durva hibaüzenet jelent meg, semmi olyasmi, ami pusztán átmeneti hibára engedett volna következtetni. (:
Akkor majd még próbálkozom.

Köszi ((:
süti beállítások módosítása