HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

Szeretetformák

2008.03.04. 01:00 Tímea

Mottó: "Ne kövess engem, mert nem tudlak mindig vezetni. Ballagj csak mellettem és legyél a barátom." /Albert Camus/
Kati által szabadon átköltve: "Ne kövess, ne vezess, csak légy mellettem és szeress"

 

Az utóbbi időben a szeretet formáinak kérdése nagyon sokszor előkerült a barátaim közt, és a kapott eredményt megosztom veletek. Az alábbiakban a szeretet, mint a valaki iránti elkötelezettség, kötődés és viselkedésforma értelmében szerepel. 

Arra jutottunk, hogy háromféle viszonyulás lehetséges.

Az egyik a rajongás. Ha rajongunk valakiért, az egekbe emeljük a megítélésünkben. Hibáit, tökéletlenségeit nem látjuk, és az alázatos viselkedésünk eléréséért szinte semmit sem kell tennie - azaz lényegében bármit megtehet. Magunkat nagyon aláértékeljük ebben a kapcsolatban.

Igen, ennek itt a kulcsa. Az alárendelődés lényege az önbizalomhiány, sőt, a rajongásé is az: valamit meg tud tenni az illető, amiről azt hisszük, számunkra elérhetetlen. Voltaképpen a saját álmainkat éljük meg rajta keresztül. Az ilyen kapcsolatban ugyanakkor mindketten egyedül vannak. A körülrajongott fél azért, mert észre sem veszik rajta, ha valami problémája van, a rajongó fél pedig azért, mert talán fel sem ismeri, hogy nem a másikat látja, csupán a saját, rávetített álmait éli meg rajta keresztül. Mindkét fél távolságot tart, és kemény csalódás a kijózanodás általában, a "Te nem is ismersz engem".

A másik forma a gondoskodás. Ez pontosan a fordítottja a rajongásnak. Gondoskodunk valakiről, akit magunk alá rendelünk, hiszen ő nem képes magáról gondoskodni. Nem képes felelősséget vállalni az érzéseiért, tetteiért, döntéseiért, állapotáért. Mi tudjuk, mi neki a jó. Az ilyen fajta kapcsolatban is távolságot tartanak a felek.

A harmadik formát sérülékeny szeretetnek neveztük el. Az ilyen kapcsolatban a hibák őszintén felvállalt és elfogadott dolgok. Mindkét fél sérülhet, és ezt vállalják. Közel vannak egymáshoz. Kapcsolatuk lényege mégsem a bántás: hiszen azt kapják, amit adnak.

Hát persze, hogy a harmadik mód az igazi, a teljes.

De.

Én szoktam rajongani is, mert szeretek rajongani. Viszont ezt ellensúlyozandó figyelek a másik hibáira is, és arra is, hogy azokat el tudom-e tényleg, igazán fogadni. Gondoskodó is szeretek lenni, de figyelek arra, hogy ne alázzam meg vele a másikat: a döntésének szabadságát mindig igyekszem tiszteletben tartani, akkor is, ha az nekem fájdalmas. Szabadon lehet nekem igent és nemet mondani, ha kérni, vagy adni szeretnék, elfogadom - "büntetés" nélkül. Vagy legalábbis nagyon törekszem rá.

Ja! Amúgy én is sérülékeny vagyok.

3 komment

Címkék: szeretet társ önbizalomhiány

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr89364477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

betond · http://betond.blogspot.com 2008.03.04. 13:56:13

Önbizalomhiány? Miért szerepel itt címkeként?

Kéne beszéljünk a témáról, már csak azért is, mert nálunk is gyakran felmerül, suliban, munkahelyen, ebédkor: a szeretet definíciója, lényege. Legszívesebben brainstormingolnék a szóra, aztán a kapott fogalmakat asszociációs diagramon ábrázolnám, vagy térképen rendezném. Talán kijönne, mi is az a 3 legfontosabb tényező...

Tímea 2008.03.04. 14:09:24

Hát, betond, érdemes ezt részekre szedni? Érezni felejtünk el lassan, az a baj.

Tímea 2008.03.04. 14:10:02

Ja, önbizalomhiány. A rajongással kapcsolatosan beszélek róla.
süti beállítások módosítása