HTML

Bemutatkozás

Kárpáti Tímea vagyok, coach. Célom ezzel a bloggal az életminőségünket, a gondolkodásunkat meghatározó témák körüljárása. Honlapom: www.polarismanagement.hu

Sikerkereső

Sok-sok hétköznap felmerülő kósza gondolatot szeretnék itt megosztani az eddigi papírfecnik helyett. A fő téma: miért gondolkodunk úgy, ahogyan tesszük, és mit tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből?

Utolsó kommentek

  • Tímea: @zongoristabá: Köszi, zongoristabá, kedves vagy! :-) Remélem, azért többször is lehetünk boldogok! (2011.02.13. 22:42) Szívből...
  • Tímea: Szívesen. Mostanában a Pink Floyd, Phil Collins, és bár elektronikus, de nagyon élvezem, David Gue... (2011.02.13. 22:40) Autó, zene :-)
  • RetroGer: Épp autóba való zenéket válogatok és keresgélek. Örülök hogy vannak még olyanok akiknek ez a kateg... (2010.07.26. 20:56) Autó, zene :-)
  • zongoristabá: Rádkerestem az Iwiw-en,a fotókon gyönyörű vagy,a következő idézetet mondanám Neked: "Csalódni ke... (2009.09.29. 15:42) Szívből...
  • Utcamacska: Igen, babonás. De nem vakhitű. A mintázatokat pedig néha az ember maga generálja egy idő után. (Ha... (2009.06.21. 20:05) Babona? Intuíció?
  • Utolsó 20

Feedek

Címkék

86 os busz (1) agresszió (1) agresszív (1) ajándék (1) ajtó (1) alázat (1) álmok (1) amelie csodálatos élete (1) aura (1) a barsony nyuszi (5) baracklekvár (1) bátorság (4) bemutatkozás (3) beszélgetés (3) biorezonancia (1) bizalom (2) boldogság (5) büszkeség (1) coaching (5) család (1) dialógus (1) dr house (2) egészség (3) egyensúly (1) egyetem (1) életvezetés (13) elfogadás (2) elvárás (2) élvezet (4) eq (2) étel (5) étterem (2) fal (1) félelem (3) férfi (4) fesztivál (1) figyelem (4) film (10) flow (2) fotózás (9) főzés (3) francia (1) gasztronómia (2) gitár (1) gondolkodás (8) gyerek (2) hit (3) hivatás (1) hobbi (1) homeopátia (1) humor (2) húsvét (1) igény (1) ígéret (2) inspiráció (1) interjú (1) intuíció (2) iq (1) járatkövető (1) játék (2) jazz (1) kaktusz (1) kapcsolat (3) karácsony (1) karizma (2) kasszandra (1) kétely (2) kiscica (1) kommunikácó (1) kritika (2) kultúra (3) meglepetés (1) megújulás (5) mérlegelés (1) munka (1) nevetés (4) (5) nyár (1) nyertes (7) olasz (1) önbizalom (4) önbizalomhiány (2) optimizmus (2) öröm (10) őszinte (2) otthon (2) pályaválasztás (1) pénz (3) pesszimizmus (1) ráció (1) racionalitás (3) rend (1) sebesség (1) séma (1) sértődés (1) siker (9) skótok (3) sos szerelem (1) statisztika (1) szabadság (2) szakítás (1) szenvedély (1) szépség (5) szerelem (5) szeretés (1) szeretet (18) sznob (1) szürkeség (1) tanács (1) tánc (1) tanulás (3) társ (2) tavasz (3) technika (1) tehetség (2) tekintély (2) tisztesség (2) tudás (1) türelem (2) úszás (5) utazás (3) üzlet (5) vágy (2) vállalkozás (4) vesztes (3) vonalkód (1) zene (25)

Nincs recept?

2008.07.10. 23:55 Tímea

 Mottó: Mindent le kell egyszerűsíteni, amennyire lehet, de nem jobban.

- Einstein

Van egypár tévhit a világban, néha hülyeséget beszélünk, valljuk be őszintén.

A mai napom tanulsága, hogy hiába mondom, hogy nincs recept bizonyos helyzetekre - bizony van. Igenis megoldhatók a kapcsolati problémák, a konfliktusos helyzetek, a nehezebb dolgok. Sokszor várják tőlem az ügyfeleim, hogy "mondjam meg a tuttit" - és olyankor felkészültnek kell lennem. Olyan szánalmas azt mondani, hogy nem tudok kérdésekre válaszolni! Azért lettem tanácsadó, mert tudok.

Persze nem mindenre, mert mindenható nem vagyok. De sokat dolgozom helyzetmegoldásokon, és vannak kipróbált dolgaim, amiket szívesen továbbadok. Azt hiszem, ez az egyik erősségem. Sok helyzetre van megoldásom. Saját. Ez különböztet meg másoktól.

(Miben különbözik a coaching a tanácsadástól? A klasszikus kérdés. Egyéni és beillesztett tanácsokról van szó, ahol elkötelezettek vagyunk a megoldás alkalmazásáért is. Vagy/és nincs meg előre a megoldás, vagy útközben alakul a megoldás az ügyfél igényeinek megfelelően. Dolgozunk együtt (igényel idő-, és energiabefektetést ez az ügyféltől is), és az egész egy folyamat: valahonnan valahova eljutunk a valós életben is.)

De persze "középszerű megmondóember" sem vagyok. Aki közhelyeket ismételget.

Nézzünk egy orvosos példát. Nem lehet arra a kérdésre válaszolni, hogy mit adjunk a betegnek, ha torokgyuszija van. Meg kell tudnunk, mi okozza azt a torokgyuszit. Lehet tünetileg kezelni, lehet teljesen meg is szüntetni, lehet úgy is megszüntetni, hogy többet ne jöjjön vissza. (Itt megbicsaklik a példa, mert ide a védoltás megoldása jönne, de ugye torokgyuszira nincs védőoltás. De kérem, mindenki használja a jó kis kombinatív készségét annak megértéséhez, mit is szeretnék a példával illusztrálni...)

Van úgy, hogy közösen kell megoldást találnunk egy új helyzetre, de ez jóval ritkább, mint amennyi hétköznapi helyzetet meg kell oldani. Orvosos példa vissza: dolgozhatunk a rák ellenszerén is, de meg is gyógyíthatunk betegeket jó háziorvos példájára. Egy jó coach azt gondolom (a példát követve) tud jó kutató is lenni, de jó háziorvos is, ha épp arra van szükség. Kiegészítés: a rák ellenszere nem biztos, hogy meglesz "hirtelen". És nem kell választani ebben az esetben, hogy kutató legyél, vagy háziorvos.

Az sem jó megoldás, ha túl sok, túl fölösleges vizsgálatot végzünk a torokgyuszis betegen. De az sem, ha "akinek kalapácsa van, mindent szögnek néz."

Alkoss új sémákat és illeszd be a helyükre. Cserélj le régieket, ha szükséges. Találd meg az ügyfélnél mi és hol van beakadva.

De ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, kell lennie egy etalonodnak. Ha tetszik, ha nem.

Szólj hozzá!

Címkék: racionalitás nyertes

A bejegyzés trackback címe:

https://leirom.blog.hu/api/trackback/id/tr11563058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása